VESNA:

Bosbaden is geen nieuw begrip en geen nieuwe ervaring voor mij. Bosbaden met Inez daarentegen, is baanbrekend en onvergetelijk.
Met een groepje van 4 collega’s trokken we naar Otterlo vorig jaar september. Heel gezellig, zo als altijd als we op reis gingen voor concerten en toch, op het moment dat we gesetteld waren op Camping Beek en Hei was het ons zonder woorden opeens heel duidelijk dat we een totaal nieuw ervaring tegemoet gingen. Inez nam de leiding op een heel natuurlijke, prettige, zeer “ to the point” wijze. We werden langzaam steeds stiller en moeiteloos ontstond er ruimte voor ieder van ons waar in we ons veilig voelden. Stap voor stap door het bos, over de heide, in stilte en langzaam ontluikende devotie aan de oefeningen die Inez ons opgedragen had. Ieder van ons in een eigen tempo. Soms per twee, soms alleen….Ik voelde mij uitgedaagd om nog verder in mijn innerlijk te duiken. Ik voelde me verzorgd…en niet alleen door de overheerlijke maaltijden waar Inez voor gezorgd had. Ik voelde mij eindeloos ge-inspireerd, blij, vrij en onbezorgd. Oefeningen die ik daar geleerd heb, gebruik ik nog steeds….Nieuwe bosbaden/wandelingen staan hoog op mijn verlang lijstje.RICHARD:

Heerlijk therapeutisch wandelen en mediteren in het bos. JA, dat heb ik vol overgave gedaan met collega’s onder leiding van Inez Hafkamp, ook collega trouwens, die dat op een fantastische inspirerende manier met ons heeft gedaan. Inez heeft de kracht en overgave om ons te laten zijn wie we zijn. Er komt heel wat los als je al je zintuigen openstelt en je gewoon laat gaan. Je gedachten los te maken van de dagelijkse sleur en dat alles in het bos. Ik kan niet anders zeggen dat dit een zalig avontuur was voor mij en zeker voor herhaling vatbaar.


Ze had ook gezorgd voor de inwendige mens; verrukkelijke salades, heerlijke thee en s'avonds diner met een glaasje wijn. De overnachting in een megahuis met zwembad, whirlpool en sauna maakte het compleet om echt tot rust te komen maar vooral tot jezelf te komen. Dank je Inez voor dit prachtige avontuur. PS wanneer gaan we weer?

 


MARIETTE:

Twee maal heb ik mij laten onderdompelen in het bos.Twee maal was het een hele andere beleving. Beide keren kwam ik er als herboren uit; opgefrist van lijf en geest.

Het zwijgen tijdens de gezamenlijke wandeling naar het bos, de geleide meditatie op een matje midden in het bos, het langzaam wandelen wederom in stilte, de momenten van alleen zijn terwijl je ergens verderop de andere deelnemers  dezelfde opdracht ziet uitvoeren, het samen schilderen of tekenen met je rug tegen een boomstam en bovenal de (h)eerlijke lunch en de warme kopjes thee en de tussendoortjes (alles meegedragen in de rugzak van Inez).

Ik was samen in het bos en toch kon ik alle aandacht ongegeneerd aan mijzelf besteden. Het was mijn eigen reis in de nabijheid van gelijkgestemden. Inez maakt haar eigen tocht maar bleef een bron van zorgzaamheid en zorgvuldigheid; mijn ideale ouder voor de hele dag. De reflectie met het nodige gesprek kwam pas ’s avonds bij de avondmaaltijd.

Tja en dan de natuur. Meestal stap ik stevig door het bos en geniet ik volop. Maar tijdens het bosbad liet ik de wens tot genieten even los. Wat er kwam, kwam er en als het onprettig was ging het ook vanzelf weer weg. De oude takjes, de vergane bladeren, de net opkomende nieuwe plantjes, de sterke bomen, de kwetsbare blaadjes; het staat voor alles wat er in mijn leven afspeelt.

Zonder gene de hele dag NIETS doen; een andere connotatie van het woord NIETSNUT! Ik zou dit wel elke week een dag willen doen.

De absolute meerwaarde voor mij van een bosbad versus een dagje bos is de begeleiding van Inez en haar heerlijke maaltijden. Bosbaden staat bovenaan mijn lijst van “wellness” ervaringen; een echte Well-Inez!!!!

Zodra ik weer in de gelegenheid ben om mee te gaan ben ik van de partij!

Copyright©InezHafkamp

OP STAP; coaching, therapie, begeleiding

06 47084557

ihafkamp@xs4all.nl