ERVARINGEN

JOSÉ

Bosbaden was een openbaring voor mij. Aan het einde van de dag waren al mijn zintuigen op scherp gesteld en voelde ik me kalm en prettig. De stilte was fijn.

De volgende dag was ik moe, maar daarna voelde ik me dagenlang verkwikt. Inez zorgzaamheid zorgde voor een extra dimensie van heerlijk alleen maar een dag met mezelf bezig zijn en niets hoeven organiseren. Ik vind het voor herhaling vatbaar.MARLIES

De geur van dennennaalden, het groen om je heen, ’t deinzen van je voeten op zacht mos, de smaak van een grasspriet, onder samenzang van vele vogels.
Al dit aardse gegeven door het bos gecombineerd met een stukje meditatie gegeven door Inez maakt bosbaden een boost voor je immuunsysteem en gratis daarbij een heerlijk ontspanningsmoment voor jezelf. En voor de fact checkers: het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dit zo is.
Echt een aanrader.REMKE

Voor mezelf zorgen? Nergens voor nodig dat softe gedoe. Anderen misschien, maar ik kan nog wel even door….Dacht ik.

Fijne tip: ik ben gisteren in het kader van beter voor mezelf zorgen met een ‘bosbad’ mee geweest. Een weldaad voor lichaam en geest.RICHARD

Heerlijk therapeutisch wandelen en mediteren in het bos. JA, dat heb ik vol overgave gedaan met collega’s onder leiding van Inez Hafkamp, ook collega trouwens, die dat op een fantastische inspirerende manier met ons heeft gedaan. Inez heeft de kracht en overgave om ons te laten zijn wie we zijn. Er komt heel wat los als je al je zintuigen openstelt en je gewoon laat gaan. Je gedachten los te maken van de dagelijkse sleur en dat alles in het bos. Ik kan niet anders zeggen dat dit een zalig avontuur was voor mij en zeker voor herhaling vatbaar.


Ze had ook gezorgd voor de inwendige mens; verrukkelijke salades, heerlijke thee en s'avonds diner met een glaasje wijn. De overnachting in een megahuis met zwembad, whirlpool en sauna maakte het compleet om echt tot rust te komen maar vooral tot jezelf te komen. Dank je Inez voor dit prachtige avontuur. PS wanneer gaan we weer?
MARIETTE

Twee maal heb ik mij laten onderdompelen in het bos.Twee maal was het een hele andere beleving. Beide keren kwam ik er als herboren uit; opgefrist van lijf en geest.

Het zwijgen tijdens de gezamenlijke wandeling naar het bos, de geleide meditatie op een matje midden in het bos, het langzaam wandelen wederom in stilte, de momenten van alleen zijn terwijl je ergens verderop de andere deelnemers dezelfde opdracht ziet uitvoeren, het samen schilderen of tekenen met je rug tegen een boomstam en bovenal de (h)eerlijke lunch en de warme kopjes thee en de tussendoortjes (alles meegedragen in de rugzak van Inez).

Ik was samen in het bos en toch kon ik alle aandacht ongegeneerd aan mijzelf besteden. Het was mijn eigen reis in de nabijheid van gelijkgestemden. Inez maakt haar eigen tocht maar bleef een bron van zorgzaamheid en zorgvuldigheid; mijn ideale ouder voor de hele dag. De reflectie met het nodige gesprek kwam pas ’s avonds bij de avondmaaltijd.

Tja en dan de natuur. Meestal stap ik stevig door het bos en geniet ik volop. Maar tijdens het bosbad liet ik de wens tot genieten even los. Wat er kwam, kwam er en als het onprettig was ging het ook vanzelf weer weg. De oude takjes, de vergane bladeren, de net opkomende nieuwe plantjes, de sterke bomen, de kwetsbare blaadjes; het staat voor alles wat er in mijn leven afspeelt.

Zonder gene de hele dag NIETS doen; een andere connotatie van het woord NIETSNUT! Ik zou dit wel elke week een dag willen doen.

De absolute meerwaarde voor mij van een bosbad versus een dagje bos is de begeleiding van Inez en haar heerlijke maaltijden. Bosbaden staat bovenaan mijn lijst van “wellness” ervaringen; een echte Well-Inez!!!!

Zodra ik weer in de gelegenheid ben om mee te gaan ben ik van de partij!

Bosbaden is geen nieuw begrip en geen nieuwe ervaring voor mij. Bosbaden met Inez daarentegen, is baanbrekend en onvergetelijk.VESNA
Met een groepje van 4 collega’s trokken we naar Otterlo vorig jaar september. Heel gezellig, zo als altijd als we op reis gingen voor concerten en toch, op het moment dat we gesetteld waren op Camping Beek en Hei was het ons zonder woorden opeens heel duidelijk dat we een totaal nieuw ervaring tegemoet gingen. Inez nam de leiding op een heel natuurlijke, prettige, zeer “ to the point” wijze. We werden langzaam steeds stiller en moeiteloos ontstond er ruimte voor ieder van ons waar in we ons veilig voelden. Stap voor stap door het bos, over de heide, in stilte en langzaam ontluikende devotie aan de oefeningen die Inez ons opgedragen had. Ieder van ons in een eigen tempo. Soms per twee, soms alleen….Ik voelde mij uitgedaagd om nog verder in mijn innerlijk te duiken. Ik voelde me verzorgd…en niet alleen door de overheerlijke maaltijden waar Inez voor gezorgd had. Ik voelde mij eindeloos ge-inspireerd, blij, vrij en onbezorgd. Oefeningen die ik daar geleerd heb, gebruik ik nog steeds….Nieuwe bosbaden/wandelingen staan hoog op mijn verlang lijstje.